Nieuws

De magie van sportkleding

Datum: 9-9-2020

De invloed van sportkleding op sportprestaties is enorm. Een te strak shirt zorgt er al snel voor dat er niet goed geademd kan worden tijdens conditionele oefeningen. Juist een te los shirt kan al snel in de weg gaan zitten bij het doen van actieve oefeningen waarbij grotere en snellere bewegingen worden gedaan. Laat staan de kwaliteit van de stof en de mogelijkheid tot schuren op de huid. Kortom, de fit tussen jouw lichaam, de sport en jouw kleding is belangrijk.

Sportshirt

Bij het uitkiezen van je sportshirt is het belangrijk voor een shirt te kiezen dat niet te strak zit, zodat er genoeg ruimte is om vrij te ademen. Genoeg ademruimte heb je als er genoeg ruimte om je middenrif (net boven je buik) zit, zodat je een goede buikademhaling kan doen. Op de schouders moet een shirt goed vallen. Let hierbij op de stiksels en het aflopen van je schouders. Een te wijd shirt is per definitie onhandig voor een actieve sporter. De shirts vliegen omhoog en beperken in sommige gevallen zelfs de beweging.

Sportbroeken

Voor de sportbroeken geldt hetzelfde als voor shirts. Maar er is een uitzondering op de regel. Voor fanatieke hardlopers en wielrenners is het namelijk anders. Zij moeten door de afstand die zij afleggen en de stroomlijning van hun lichaam juist strakkere kleding dragen. Hardlopers en wielrenners hebben het grootste risico op schurende kleding. Schrale plekken op de lies en bovenbenen zijn het gevolg van het kiezen van een verkeerde broek. Hierin zijn een aantal afwegingen te maken. Allereerst moet je jezelf afvragen of je in een korte of lange broek wil sporten. Bedenk daarbij of je in een warme of juist frisse ruimte sport. Daarnaast is het belangrijk om jezelf af te vragen of je in katoen of polyester (of een combinatie) wil sporten. Katoen kan comfortabel zitten, maar is minder flexibel, ademt minder goed en is gevoeliger voor zweetluchtjes. Bijvoorbeeld een lange katoenen joggingsbroek kan heel comfortabel zitten, maar wordt erg warm tijdens intensieve trainingen doordat deze minder goed ventileert.

Belangrijk is dus dat jij jouw sportkleding afstemt op soort sport en de intensiteit van de sport waar jij voor kiest. Door het aanhouden van duidelijke sportschema’s weet jij precies waar je sport, welke oefeningen jij gaat doen en welke sportkleding ideaal is voor jouw manier van sporten!

Wil jij ook voorbereid zijn op jouw trainingen kijk dan naar dit gratis sportschema.