Nieuws

Sporten in de kou

Datum: 8-2-2021

De sportscholen zijn nog steeds gesloten en de temperaturen buiten zijn deze week ook nog eens onder nul. Maar dat is geen reden om niet te gaan sporten. Juist met deze lage temperaturen is het goed om te gaan sporten.

Je hart hoeft minder te doen

Bij warm weer moet je lichaam zelf de overtollige warmte afvoeren. Hierdoor gaat je hart sneller pompen en gaat je hartslag ook omhoog. Wanneer het buiten kouder is hoeft je hart voor diezelfde prestatie minder hard te pompen, omdat er minder overtollige warmte afgevoerd hoeft te worden.

Tips voor het buiten sporten

  1. Kleed je goed aan! Je gevoelstemperatuur is altijd ongeveer 10 graden hoger dan de buitentemperatuur.
  2. Begin direct met een warming-up wanneer je buiten bent. Je lichaamstemperatuur koelt hierdoor dan niet te veel af.
  3. Draag meerdere laagjes. Dus een hemd, een thermoshirt, sportshirt en dan nog een vest. Wanneer je de warming up hebt gedaan en je hartslag hoog is kun je er weer voor kiezen om een laag uit te trekken.
  4. Vul je bidon met warm water. Hierdoor hoeft je lichaam het water niet zelf op temperatuur te brengen.
  5. Blijf continu bewegen. Ben je buiten adem? Voer de oefening dan uit op een lager niveau uit. Door de stoppen met de oefening koel je te snel af en kost het je veel meer energie om vervolgens weer te beginnen met de volgende oefening.

Dus waar wacht je op! Met deze tips heb jij geen excuus meer om niet te gaan sporten in deze kou. Kleed je warm aan, pak de sportspullen er maar bij en ga sporten!